Accessibility (tilgjengelighet) relatert til webutvikling handler om å utvikle nettsider og webapplikasjoner slik at de er lett å navigere og bruke for alle. Dette inkluderer mennesker med syns-, hørsel-, motoriske og kognitive funksjonshemninger.
Mange tiltak som utøves for å forbedre tilgjengelighet har også en positiv effekt på brukeropplevelse generelt.
Vanlige tiltak for tilgjengelighet:
- Tekstalternativer (Alt-tekst): gi tekstbeskrivelser for bilder slik at brukere som er blinde eller har nedsatt syn kan forstå bildenes innhold ved hjelp av skjermlesere.
- Tastaturnavigasjon: sikre at alle funksjoner på en nettside kan nås og betjenes ved hjelp av tastaturet alene.
- Tekstkontrast: bruke tilstrekkelig kontrast mellom tekst og bakgrunn for å gjøre det lettere å lese for personer med synshemninger.
- Skjemaer med etikettnavn: sørge for at alle skjemafelt har tydelige etiketter og at brukere får tilbakemelding når de gjør feil.
- Videoer med undertekster: gi undertekster for videoer for å hjelpe brukere som er døve eller har nedsatt hørsel. De fleste har også lyd avslått, så det skaper bedre brukeropplevelse.
- Responsivt design: sikre at nettsider fungerer godt på forskjellige enheter, skjermstørrelser og med bruk av zoom, slik at brukere kan få tilgang til innholdet uavhengig av hvilken enhet de bruker.
Tilgjengelighet er en viktig del av moderne design og utvikling med mål om at alle brukere, uavhengig av funksjonsevne, kan bruke og dra nytte av produkter og tjenester.
Den internasjonale standarden for tilgjengelighet på web, kalt WCAG, som også inkluderes i Norsk lov, finner du her.